Vitamin content in patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus
https://doi.org/10.14341/probl199844113-15
Abstract
The sufficiency of vitamins С, A, E. B2, B$, and carotenoids was assessed in 32 patients of both sexes with non-insulin-dependent diabetes on home diets, in spring 1996. A deficit of group В vitamins (56-66%) and carotenoids (50%) was detected in the majority (68.8%) of examinees, while the levels of vitamins C, A, and E were sufficient. Hence, improvement of the vitamin status of diabetics is a most important component of treatment.
About the Authors
X. X. SharafetdinovInstitute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
O. A. Vrheshesinskaya
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
V. M. Kodentsova
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
N. A. Beketova
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
O. G. Pereverzeva
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
L. A. Kharitonchik
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
V. A. Meshcheryakova
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
O. A. Plotnikova
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
V. B. Spirichev
Institute of Nutrition RAMS; Clinical Nutrition Clinic of the Institute of Nutrition RAMS
Russian Federation
References
1. Актуальные проблемы физиологии, биохимии и патологии эндокринной системы. — М., 1972.
2. Батурин А. К. // Вопр. питания. — 1994. — № 3. — С. 4—8.
3. Вржесинская О. А., Коденцова В. М., Харитончик Л. А. и др. // Вопр. мед. химии. — 1994. — № 6. — С. 41—44.
4. Коденцова В. М., Вржесинская О. А., Сокольников А. А. и др. // Там же. — 1993. — № 5. — С. 26—29.
5. Коденцова В. М., Бекетова И. А., Рисник В. В. и др. // Клин. лаб. диагн. — 1993. — № 6. — С. 22—27.
6. Коденцова В. М., Вржесинская О. А., Рисник В. В. и др. // Приклад, биохимия. — 1994. — Т. 30, № 4—5. — С. 603—609.
7. Коденцова В. М., Харитончик Л. А., Вржесинская О. А. и др. // Вопр. мед. химии. — 1995. — № 1. — С. 53—57.
8. Лакин Г. Ф. Биометрия. — М., 1990.
9. Спиричев В. Б., Рымаренко Т. В. // Клин. мед. — 1990. — № 2. - С. 24-30.
10. Спиричев В. Б., Блажеевич Н. В., Исаева В. А. и др. // Вопр. питания. — 1995. — № 4. — С. 5—12.
11. Спиричев В. Б., Блажеевич Н. В., Исаева В. А. и др. // Там же. - № 6. - С. 3-8.
12. Теоретические и клинические аспекты науки о питании. Т. 8. Методы оценки обеспеченности населения витаминами / Под ред. М. Н. Волгарева. — М., 1987.
13. Якушина Л. М., Бекетова И. А., Бендер Е. Д., Харитончик Л. А. // Вопр. питания. — 1993. — № 1. — С. 43—47.
14. Edington J., Ron Р., Martyn С. N. // Clin. Nutr. — 1996. — Vol. 15. - P. 60-63.
15. Gallaher D., Kim S., Saari Csallany A. et al. // FASEB J. — 1995. - Vol. 9, N 3. - P. A153.
16. Garry J., Hunt Ж C., Bandrofchak J. L. et al. // Amer. J. clin. Nutr. - 1087. - Vol. 46, N 6. - P. 989-994.
17. Ikeda S„ Kotake Y. // Ital. J. Biochem. - 1986. - Vol. 35, N 4. - P. 232-241.
18. Khachik E, Beecher G. R„ Goli M. B„ Lusby W. R. // Pure Appl. Chem. - 1991. - Vol. 63. - P. 71-80.
19. Straub R. H., Rokitzki L., Schumacher T. et al. // Int. J. Vitam. Nutr. Res. - 1993. - Vol. 63. - P. 239-240.
Review
For citations:
Sharafetdinov X.X., Vrheshesinskaya O.A., Kodentsova V.M., Beketova N.A., Pereverzeva O.G., Kharitonchik L.A., Meshcheryakova V.A., Plotnikova O.A., Spirichev V.B. Vitamin content in patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. Problems of Endocrinology. 1998;44(1):13-15. (In Russ.) https://doi.org/10.14341/probl199844113-15

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0).